Autor: Dr. Ignat Dana

Pentru doamnele si domnisoarele care nu doresc o sarcina intr-o anumita perioada a vietii, va prezint in cele ce urmeaza o scurta clasificare a metodelor de contraceptie.

1. Contraceptia hormonala

se bazeaza pe realizarea si mentinerea in circulatia sanguina a unor nivele hormonale constante de estrogen si progesteron care prin diverse mecanisme vor inhiba ovulatia. Exista mai multe variante:

-anticonceptionale orale: sunt niste pastile care se iau in fiecare zi, la aceeasi ora,  cate 1 tableta, timp de 21 de zile apoi se face o pauza de 7 zile, interval in care vine menstruatia; in cea de-a 8-a zi se incepe o noua placheta si tot asa mai departe. Multe domnisoare cred ca pilulele te ingrasa: este fals! Noile generatii de anticonceptionale contin doze mici de hormoni care influenteaza putin metabolismul si cel mult poate aparea o variatie de 2-3 kg, in nici un caz nu va veti ingrasa 20 kg de la pilule.

-inelul contraceptiv: este un inel de silicon care contine hormoni  care se introduce intravaginal si se scoate dupa 21 de zile iar dupa 7 zile de pauza se introduce un altul.

-contraceptie injectabila: exista varianta administrarii 1 data la 3 luni a unei injectii; este mai putin utilizata.

2. Steriletul

-este un dispozitiv care se introduce in uter si care nu lasa sarcina sa se implanteze. Steriletele pot fi montate la pacientele care au deja 1 copil. In functie de tipul de sterilet folosit acesta poate fi mentinut intre 3 si 5 ani. Dezavantajul steriletelor este ca la unele persoane pot sa modifice menstruatia, in sensul ca devine mai abundenta sau mai lunga ca si perioada.

-exista o varianta de sterilet cu continut hormonal: steriletul Mirena are in compozitie progesteron care se elibereaza lent in ~5 ani. Dezavantajele acestuia sunt  pretul (~ 600 Ron) si faptul ca, datorita hormonului continut, in timp, la unele femei poate sa nu mai apara menstruatia.

3. Prezervativul

foarte util pentru persoanele care nu au o relatie sexuala stabila, pentru ca le protejeaza in mare masura si de bolile cu transmitere sexuala. Metoda este larg utilizata la nivel mondial, usor de folosit, ieftina, cu rata de esec aproape nule in conditiile unei utilizari corecte. 

4. Alte metode:

-coitul intrerupt (sau cum mai spun pacientele ” ma fereste el” ): presupune ca ejacularea are loc in afara organelor genitale feminine; din pacate are o rata mare de esec – 10-20%;  personal nu o recomand.

-metoda calendarului: presupune ca femeia sa stie in principiu perioada fertila, lucru pe care foarte putine femei pot sa il afirme cu certitudine, de aceea metoda are o rata crescuta de esec ~20%.

Cam acestea ar fi doamnelor/domnisoarelor metodele cele mai utilizate.  Pe care sa o alegeti? Cel mai bine ar fi sa mergeti la un medic ginecolog si sa discutati cu el care ar fi cea mai potrivita pentru dumneavoastra si sa faceti si o consultatie, mai ales daca nu ati fost niciodata sau nu ati mai fost de mult.

 


Lasati un raspuns