Cand vine pacienta la mine pentru prima data sa-i confirm faptul ca este gravida, evident prima reactie este de bucurie; apoi pe masura ce trece timpul si momentul mult asteptat al nasterii copilului se apropie, apar si temerile legate de cum se va desfasura travaliul, cum va resimti contractiile? Oare va fi exact asa cum a povestit o prietena ca doare ingrozitor?

De ce doare pe parcursul unui travaliu? In general, daca ne doare ceva, imediat facem presupunerea ca ceva nu functioneaza bine in organism. De data aceasta situatia este altfel. Durerile din timpul travaliului sunt cauzate de contractiile uterine si de dilatarea graduala a colului (colul este orificiul uterului; el trebuie sa se dilate 10 cm). Contractiile vin si pleaca, au o perioada de crestere in intensitate, apoi de platou si apoi de scadere in intensitate. Intre contractii exista pauza, ceea ce permite organismului sa se odihneasca. Contractiile vor creste treptat in intensitate, ceea ce permite femeii sa se obisnueasca cu ele.

Ocitocina este hormonul care stimuleaza contractiile uterine. Se elibereaza in organism in timpul travaliului. Sunt cativa factori care ajuta ca acest hormon sa se elibereze si ca travaliul sa decurga de fapt cat mai usor: nasterea sa aibe loc intr-un mediu placut, sotul sau o ruda apropita sa fie alaturi de gravida, ajuta mult daca gravida a participat la cursuri antenatale, exercitii de respiratie, masajul si nu in ultimul rand increderea in personalul medical care asista nasterea, medic si moasa.

Tehnici de relaxare, de respiratie: de multe ori m-am confruntat cu paciente care in travaliu sunt speriate si incep sa respire foarte repede si superficial sau dimpotriva isi blocheaza respiratia: total gresit. Nu facem decat sa obosim, sa ne tensionam musculatura si sa accentuam de fapt senzatia de durere. Daca aplicam tehnicile de respirat, musculatura se va relaxa, mama si copilul vor primi oxigenul de care au nevoie. In general cursurile prenatale le invata pe viitoarele mamici aceste tehnici. Daca nu ati participat la cursuri nu este o tragedie, moasa si medicul care asista va vor indruma cum sa faceti, doar trebuie sa ascultati.

Masajul: masarea spatelui in timpul travaliului reduce durerea, stresul si anxietatea gravidei si nu in ultimul rand implicarea partenerului de viata in masaj influenteaza pozitiv gravida pe parcursul travaliului.

Pozitii confortabile:urmatoarele pozitii le puteti lua in considerare pentru a vedea care va este de ajutor: aplecata peste scaun; plimbarea prin camera; miscarea rotativa a bazinului (belly dancing); asezata pe o minge de nastere; in picioare si sprijinita de un perete sau sprijinita de partenerul de viata.

Anestezia epidurala: medicul anestezist foloseste un ac cu care se monteaza la nivelul coloanei, in zona lombara, un tub foarte fin prin care se va injecta substanta care va diminua intensitatea contractiilor. Avantajele acestei anestezii sunt: majoritatea nu vor mai simtii durerile, daca este nevoie de sutura dupa nastere nu mai aveti nevoie de alta anestezie. Dezavantajele sunt date de: se monteaza cand este o  dilatare de 3-4 cm, este nevoie de timp sa se monteze, s-ar putea sa nu simtiti o diminuare totala a durerilor, trebuie sa stati in pat sa fie monitorizat permanent copilul, s-ar putea sa aveti nevoie de ajutor la expulzia copilului sau chiar sa se opreasca anestezia pentru a simti contractiile sa stiti cand trebuie sa impingeti.

Adevarul este ca nasterea unui copil este un miracol, ca fiecare femeie isi traieste propriul miracol; cred cu tarie ca daca ne informam corect, ca daca pastram o gandire pozitiva, aceasta experienta poate fi ceva minunat.


Lasati un raspuns