Autor: Dr. Ignat Dana

Multe paciente care se adreseaza unui medic ginecolog spun de cum intra pe usa cabinetului ca nu vor decat o ecografie ginecologica, “ca doar se vede  daca este ceva problema”. In cele ce urmeaza as vrea doamnelor sa va fac sa intelegeti de ce sunt utile ambele examinari.

Examenul clinic ginecologic ofera posibilitatea  medicului de a examina organele genitale externe (aspect, leziuni, tumori etc.), de a vedea daca continutul vaginal (secretia vaginala) este normal din punct de vedere al cantitatii, al aspectului, de a vedea cum arata colul uterin (este sau nu rana pe suprafata lui), de a palpa uterul, de a-i aprecia consistenta si de a aprecia daca o eventuala durere pe care pacienta o reclama tine de sfera genitala sau nu (nu orice durere perceputa de femei la nivelul abdomenului inferior sau “pe sub burta” cum mai spun pacientele, tine de sfera genitala); de asemenea examenul clinic  permite depistarea unor formatiuni tumorale care pot apartine uterului sau ovarelor sau nu. Se poate intampla ca la examenul clinic sa nu poti palpa anumite formatiuni tumorale: pacienta este mai plinuta sau este foarte sensibila si nu permite o examinare clinica adecvata.

Examenul ecografic vine sa completeze informatiile adunate la examenul clinic: se vizualizeaza uterul, se apreciaza structura lui, se fac masuratori; la fel se vizualizeaza ovarele si tot asa sunt masurate si apreciate din punct de vedere al aspectului ecografic. Examenul ecografic nu poate insa sa ofere informatii clinice, de exemplu despre cum arata suprafata colului uterin sau daca  eventualele dureri care au determinat-o pe pacienta sa se adreseze medicului tin de sfera ginecologica sau nu.

Ceea ce vreau eu sa intelegeti doamnelor este ca examenul clinic si examenul ecografic nu se exclud unul pe celalat ci dimpotriva se completeaza, ofera medicului  oportunitatea de a avea acces la toate informatiile si de a putea formula un diagnostic complet si corect si implicit de a va putea trata corect.

 


Lasati un raspuns