Autor: Dr. Ignat Dana

Infectiile vaginale reprezinta unul din cele mai frecvente cauze pentru care femeile se adreseaza ginecologului, motiv pentru care m-am gandit sa va retin atentia cu cateva informatii si recomandari.

Care sunt simptomele unei infectii vaginale?
Simptomele unei infectii vaginale sunt:

 • discomfort, durere la nivelul organelor genitale externe
 • secretie vaginala abundenta +/- mirositoare
 • durere la contact sexual
 • prurit la nivelul organelor genitale externe
 • leziuni locale: condiloame (de obicei un aspect conopidiform), ulceratii, papule
 • sangerare la contact sexual

Orice secretie vaginala inseamna infectie vaginala?
NU. In mod normal, vaginul are un continut care nu are miros, nu irita, are o culoare alba. Acest continut este format din secretii ale glandelor, celule descuamate, microorganisme care se regasesc in flora vaginala.

Care sunt factorii ce favorizeaza aparitia unei infectii vaginale?
Factorii ce favorizeaza aparitia infectiilor vaginale sunt:

 • antibiotice, antivirale
 • modificari hormonale datorate varstei, diferite tratamente hormonale
 • dusuri intravaginale
 • steriletul, diafragme, tampoane vaginale, spermicide
 • boli asociate (diabet zaharat)
 • excese sexuale.

Ce trebuie sa faceti cand apar simptomele?
Prezentati-va la un consult ginecologic! Din pacate, majoritatea pacientelor aleg sa mearga la o farmacie, sa descrie farmacistei simptomele si sa ceara sa le indice un tratament; in majoritatea cazurilor, daca nu 100%, veti primi niste ovule care se indica in micoze (sau candidoze) si care, daca infectia nu este de fapt o candidoza, va atenua simptomatologia pentru o perioada pentru ca apoi sa reapara.
Ce trebuie sa intelegeti este ca aproape toate infectiile vaginale merg cu simptomele descrise mai sus si metoda cea mai sigura de a stii agentul cauzator este examenul de secretie vaginala (asta presupune ca medicul ginecolog sa preleveze o mostra din continutul vaginal, sa o trimita la laborator pentru studiu microscopic).

Recomandare:

 1. Foarte multe femei practica dusuri vaginale zilnice; NU FACETI SPALATURI VAGINALE ZINICE. Spalaturile vaginale se indica doar ca si parte din tratamentul unei infectii vaginale; cu spalaturile vaginale nu faceti decat sa alterati echilibrul florei vaginale si eventual sa antrenati agenti patogeni de la nivel anal in vagin.
 2. Unele femei pun periodic ovule intravaginal pe principiul “sa fiu sigura ca nu am nimic”. Recomandarea mea este sa nu faceti asta; faceti tratament doar daca a fost indicat de un medic ginecolog pe baza unui examen de secretie vaginala.

In cadrul cabinetelor Cardiomed si Tir Medical (fostul Artri Med) se pot recolta probe pentru examene de secretie vaginala si rezultatele se dau in aceeasi zi sau cel tarziu a-2-a zi, permitandu-ne astfel sa instituim un tratament tintit cat mai rapid.


Un singur raspuns

 1. #1
  Lavinia 

  Buna ziua,

  Ma numesc Lavinia am 23 de ani. Am fos de curand la medicul ginecolog si la ecografie a descoperit ca as avea Hidrosalpinx. Dansu mi-a recomandat operatie , as vrea sa stiu nu exista tratament pentru asa ceva fara o interventie cirurgicale.
  Astept raspuns.’
  Va multumesc!

Lasati un raspuns