Autor: Dr. Ignat Dana

Va propun sa va retin atentia cateva minute cu cateva informatii despre ce inseamna menopauza, ce schimbari aduce in viata unei femei.

Ce este menopauza?
Menopauza este un proces fiziologic prin care se suprima menstruatiile. Perioada de varsta la care se instaleaza este 45-55 de ani.

Cum stie o femeie ca a intrat la menopauza?
Diagnosticul de menopauza este unul retroactiv, practic se pune la un an de la ultima menstruatie.Se descriu din punct de vedere medical 3 perioade: premenopauza care incepe in jurul varstei de 40 de ani in care femeia prezinta intarzieri de menstruatii sau sangerari abundente si uneori si fenomene psihovegetative; urmeaza apoi menopauza acompaniata de tulburari vasomotorii uneori foarte suparatoare; si ultima perioada, postmenopauza cand se sisteaza complet functia axului sistem nervos(hipotalamo-hipofizar)-ovare.

Ce tulburari de ciclu pot sa apara?
Pana la suprimarea completa a menstrelor, femeile se pot intalni cu diverse situatii:

  • sistare brusca a menstrelor
  • intarzieri de menstre
  • menstre abundente cantitativ si lungi ca si perioada, motiv pentru care pacienta trebuie sa se prezinte la un ginecolog pentru a stabili exact cauza sangerarilor

Ce tulburari vasomotorii, psihologice pot sa apara?
Majoritatea femeilor le descriu ca si “valuri de caldura” care apar la nivelul fetei, gatului si pieptului urmate apoi de transpiratii si se insotesc de stari de agitatie si palpitatii.
Frecvent femeile se mai plang de insomnii, lipsa capacitatii de concentrare.

Ce modificari apar la nivelul pielii si mucoaselor?
In mod normal estrogenii asigura tonicitatea pielii prin stimularea sintezei fibrelor de colagen si elastina; scaderea nivelelor de estrogeni va fi urmata de subtierea si pierderea tonusului pielii.La nivelul vaginului subtierea mucoasei vaginale si scaderea secretiilor vor duce la senzatia de uscaciune, usturime, discomfort in timpul actului sexual.

Alte modificari
La nivelul aparatului urinar datorita dezvoltarii structurilor conjunctive in detrimentul celor musculare, modificarilor la nivel uretral, atrofiei structurilor nervoase poate sa apara incontinenta urinara ( pierderi involuntare de urina ).
osteoporoza; pe masura inaintarii in varsta apare un dezechilibru intre resorbtie si formarea osoasa.
tot datorita modificarilor hormonale se modifica modul de depunere al tesutului adipos,se trece la un mod de dispunere android, se creste in greutate, creste rezistenta la insulina, creste riscul aterosclerotic.

Ce sa faci cand intri la menopauza?
Depinde de caz:

  • daca femeia se confrunta cu tulburari de menstruatie intarzieri/menstre lungi, abundente trebuie sa se prezinte la medic
  • daca menstrele se opresc brusc si nu sunt alte probleme se mentin recomandarile de 1 consultatie/an
  • daca dupa o perioada de 1 an de absenta a menstrelor apare o sangerare, chiar daca nu este abundenta, trebuie mers la un control; dupa instalarea menopauzei nu trebuie sa mai apara menstrutie
  • tratament de substitutie hormonala se poate lua, dar numai dupa un control amanuntit si numai la indicatia unui medic
  • pentru discomfortul vaginal, exista ovule, unguente care contin estrogen si care atenueaza simptomatologia
  • pentru manifestarilor vegetative exista preparate ce contin derivate din plante care le combat intr-o oarecare masura; se mai poate si cu o dieta bazata pe preparate de soia( de avut grija ca procesarea industriala altereaza compusii din soia si nu mai sunt activi, cum se intampla la branza de soia de exemplu) sau seminte de in, rezultatele sunt insa inconstante.

Lasati un raspuns