Cand afla ca sunt gravide majoritatea femeilor se confrunta cu o stare usoara de agitatie si apar multe intrebari:
-ce analize trebuie sa fac?
-ce trebuie sa schimb in rutina zilnica (din punct de vedere al alimentatiei, al efortului fizic) pentru ca bebele sa dezvolte in conditii optime?
-ce vitamine sa iau? care din numeroasele preparate aflate pe piata ar fi mai bun?
-pe cine alegem dintre medicii ginecologi sa ne urmareasca sarcina?
-unde este mai bine sa nasc: la spital de stat sau la spital privat?
La aceste intrebari as vrea sa va raspund:
1. Analize
La prima intalnire cu medicul ginecolog este bine sa se efectueze:
-consultatia ginecologica pe masa, ocazie cu care se evidentiaza daca sunt malformatii vaginale, se recolteaza test Papanicolau (daca a trecut mai mult de 1 an de la ultimul test recoltat)
-examen ecografic care stabileste diagnosticul de sarcina si permite evaluarea ecografica a uterului si a ovarelor
-in general pacientele sunt intrebate daca este prima sarcina, daca au avut avorturi sau pierderi, daca se stiu cu probleme de sanatate, daca trebuie sa urmeza tratamente cronice, daca au avut interventii chirurgicale
-la sfarsitul consultatiei vor primi o scrisoare medicala cu care vor merge la medicul de familie pentru a fi luate in evidenta si monitorizate: medicul de familie urmareste cresterea in greutate, masoara tensiunea arteriala si face biletele de trimitere pentru analize de sange (gravidele beneficiaza de gratuitate la analize efectuate cu bilet de trimitere de la medicul de familie)
-analizele de sange vor cuprinde:
-hemoleucograma,
-coagulograma,
-glicemie,
-Ca, Mg
-determinare grup de sange si Rh,
-testare pentru sifilis, HIV, hepatita B si C,
-sumar de urina
-testare pentru complex TORCH (toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus si herpes) pe care eu personal o recomand si care se poate efectua gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie la Spitalul de Boli Infectioase Cluj-Napoca (este adevarat ca dureaza un pic programarea).
Intre 11-13 saptamani de sarcina se efectueaza dublu test si intre 16-18 saptamani de sarcina se efectueaza triplu test.
2. Rutina zilnica
Nu trebuie sa va schimbati rutina zilnica, daca va simtiti bine (obisnuiesc sa le zic doamnelor ca sunt femei sanatoase, nu bolnave, sunt doar intr-o stare biologica speciala). Daca apar probeme (sangerari, dureri de burta) atunci se schimba datele si contactam medicul curant si vedem ce restrictii impune.
Daca sunteti fumatoare, se recomanda sa renuntati la tigari: femeile care continua sa fumeze pe durata sarcinii, nasc copii cu greutate mica.
Daca nu concepeti sa va incepeti ziua de lucru fara o cafea, sa stiti ca puteti consuma o cafea/zi pe parcursul sarcinii, fara sa afectati bebele.
3. Iau vitamine? Care?
Personal indic gravidei sa ia Acid folic pana la 13 saptamani de sarcina pentru a preveni aparitia defectelor de tub neural, cardio-vasculare. In rest, daca analizele de sange nu arata dezechilibre sau, nu ne confruntam cu stari de greata si varsaturi( mai ales in prima parte a sarcinii), indic o alimentatie sanatoasa, cat mai bogata in fructe si legume (daca aveti rude, cunostinte la tara care va pot da legume, fructe organice si mai bine).
4. Cine sa imi urmareasca sarcina?
Aici nu pot sa va ajut foarte mult; de obicei se vorbeste cu prietenele, cu familia, se mai iau informatii de pe forumuri despre medici. Eu sunt de parere ca este bine sa alegeti doctorul care va inspira incredere, cu care simtiti ca puteti comunica, ca puteti sa-i puneti intrebari si ca va ofera raspunsurile la nivelul la care va asteptati.
5. Spital de stat sau privat?
Motivele pentru care multe gravide aleg sa vina la clinica privata sunt aspectul general al clinicii, modul in care personalul raspunde solicitarlor, faptul ca viitorul tatic poate sa stea cu mama pe parcursul travaliului, faptul ca imediat dupa nastere bebele este asezat pe burtica mamei (“skin to skin”) si pus la san deja sau pentru ca daca pacienta doreste poate sa nasca prin operatie cezariana “la cerere”.


Lasati un raspuns